BIOLOGISCHE KLOK 

Natuurlijk is het prachtig dat we er met verlichting voor kunnen zorgen dat onze 24-uurs economie kan blijven draaien met alle voordelen van dien. Echter is de mens in de basis niet gemaakt voor ploegendiensten of de hele dag binnen werken of wonen met dezelfde lichtintensiteit. Deze omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat onze hormonen uit balans raken waardoor we meer stress ervaren (hormoon cortisol) of sneller vermoeid raken (hormoon melatonine) Het stresshormoon cortisol wordt geactiveerd door blauwig licht en onderdruk het slaaphormoon melatonine. In de ochtend is er van nature meer blauwig licht aanwezig, dat gedurende de dag steeds roder wordt waardoor de productie van cortisol langzaam afneemt en er ruimte ontstaat voor het hormoon melatonine, wat ervoor zorgt dat we minder actief en uiteindelijk slaperig worden.

TOEPASSINGEN DYNAMISCH LICHT

Met biodynamisch licht kunnen we er met behulp van moderne technieken voor zorgen dat de verlichting ons ondersteunt om langer productief te blijven, of om juist over te schakelen naar rust. De verlichting zorgt voor de juiste kleur-en lichtintensiteit op het juiste moment van de dag zodat het een bijdrage levert aan de productiviteit en het welzijn van zowel mensen als dieren.

Zo hebben wij bijvoorbeeld paardenstallen voorzien van dynamisch licht, waarbij de paarden een uur voordat de training begint al geactiveerd worden door een hoge lichtopbrengst van 5000K, vergelijkbaar met vroeg daglicht. De paarden gaan hierdoor actiever de training in. In een verzorgingstehuis helpt het gelere licht de (dementerende) ouderen om op tijd te rusten, en op gewenste tijden actiever te worden (blauw licht).

Op een school installeerden we 4 lichtstanden: een normale werkstand, een speelstand, met warm en gezellig licht en een opruimstand met witter licht. De actieve stand, gebruikt bij examens en leren bevat nog witter licht, waardoor het lichaam meer cortisol aanmaakt, zodat de leerlingen  wakker en alert blijven. De leraren merken dit ook. “De kinderen zijn rustiger als het kan, en actiever als het nodig is”. De lichtintensiteit kan automatisch ingesteld worden in het geval van vaste werkritmes, of met de hand worden bediend. Omdat er gebruik wordt gemaakt van hoogfrequente LED is het licht minder vermoeiend voor de ogen. De ‘flikkeringen’ die in elke lamp plaatsvinden gaan zo snel dat het voor het oog niet waarneembaar is. Hierdoor is de levensduur van deze armaturen wel 100.000 tot 150.0000 branduren.

Copyright© 2020 - Lichtstudio Ralph Blankenaauw - Alle rechten voorbehouden - Hulsbroek 38 - Groesbeek - 024-3880280